donderdag 24 oktober 2013

Paleo zuurkoolschotel



Vandaag een recept voor een lekkere, paleo-proof zuurkoolschotel (dus zonder aardappel). Ondanks het warme herfstweer vandaag, smaakte dit wintergerecht toch heerlijk! 

Ingrediënten voor 3-4 personen: 

- 500 gram gehakt
-  500 gram zuurkool
- 1 koolraap
- 2 uien, in ringen gesneden
- 2 laurierblaadjes 
-3 kruidnagels
- zout, peper, knoflookpoeder, kerriepoeder, paprikapoeder, nootmuskaat (naar smaak)
- een handje rozijnen
- 1 ei, geklutst
- 1 banaan, in dunne plakjes 
- 1 eetlepel kokosolie (ontgeurd)

Verwarm de oven voor op 200 graden.  
Schil de koolraap en snijd hem in blokjes. Kook de koolraap in zo'n twintig minuutjes gaar in water met de laurierblaadjes en de kruidnagel. In een ander pannetje kook je tegelijkertijd de zuurkool. Rul het gehakt en breng op smaak met knoflookpoeder, zout, kerriepoeder, nootmuskaat en paprikapoeder naar smaak. Voeg de uien toe en bak even mee. 

Als de koolraap gaar is, verwijder dan de laurierblaadjes en kruidnagels. Giet af en voeg een eetlepel kokosolie toe. Met de staafmixer maak je een een gladde puree. Voeg indien nodig nog wat kookvocht toe. Breng op smaak met zout en flink wat peper. Giet de zuurkool af en roer de rozijntjes erdoor. Verdeel het gehaktmengsel over een ingevette ovenschaal, vervolgens de zuurkool en dek af met een laag koolraappuree. Strijk hierover het geklutste ei over en maak af met de plakjes banaan, verdeel deze over de ovenschotel. Bak goudbruin in de oven. 

Eet smakelijk, eet je beter! 



woensdag 23 oktober 2013

Koolsalade





Een makkelijk recept voor een lekkere koolsalade! Bijgerecht voor 2-3 personen. 

Ingrediënten:

- 1/4 witte kool, in dunne reepjes gesneden
- 1 mandarijn, in partjes
- 1 handje rozijnen (een paar minuutjes geweld in warm water)
- 1 handje walnoten

Voor de dressing:
- 1 eetlepel mayonaise (zelfgemaakt)
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel honing


Meng de witte kool met de mandarijnpartjes (je kunt deze eventueel nog in kleinere stukjes snijden) en de rozijnen. Meng in een apart bakje de ingrediënten voor de dressing en leng eventueel nog aan met een klein beetje water. Doe de dressing over de koolsalade en schep even goed door. Verkruimel de walnoten over de salade. 


Eet smakelijk, eet je beter! 

P.S. Je kunt deze salade ook prima als lunch eten. Maak dan iets meer en voeg 75-100 gram koude kip toe! 

dinsdag 15 oktober 2013

Recept: Gehakt-spitskoolschotel



Het is weer eens tijd voor een lekker recept! "Vroeger" maakte ik vaak een soortgelijk recept, maar dan met rijst en sojasaus...tijd voor een aanpassing. Ik gebruik olijven voor een 'net even anders' smaak en serveer met bloemkoolpuree in plaats van rijst. Zo krijg je meteen extra groenten binnen!

Ingrediënten (voor 4 personen):

- 500 gram gehakt
- 3 uien - in ringen gesneden
- 3 teentjes knoflook - fijngehakt
- een kleine spitskool of ongeveer 2/3e van een grote spitskool
- een handje groene olijven - in stukjes gesneden
- keltisch zeezout, naar smaak
- kerriepoeder, 1 theelepel 
- laos, 1 theelepel 

In een wok of hapjespan rul je het gehakt. Breng op smaak met kerriepoeder, laos en zout naar smaak. Voeg de uien, knoflook en spitskool toe en laat het met een deksel op de pan gaar worden. Op het laatst voeg je de olijven toe en laat nog heel even op het vuur staan, zodat ook de olijven warm zijn. 

Ik serveer dit lekkere gerecht met een heerlijke bloemkoolpuree: 
Kook een bloemkool in roosjes gaar. Giet af en laat kort droog stomen. Voeg dan een eetlepel kokosolie en een snufje zout toe en pureer met een staafmixer tot een gladde puree. Lekker met verse bieslook! 
(het recept van de bloemkoolpuree is 
gebaseerd op een recept van www.eetpaleo.nl - met aanpassingen) 

Eet smakelijk, eet je beter! 


extra-gezond-tip: Knoflook is super gezond! De meeste gezonde stoffen bevinden zich in het vliesje. Daarom kun je knoflook beter fijnsnijden of -hakken, dan een knoflookpers gebruiken. Dan blijft het vliesje namelijk achter in de pers.



dinsdag 1 oktober 2013

"Maar gezond eten is zo duur..." Budgettips!

Veel mensen denken dat gezond eten duurder is dan 'normaal' eten. In deze tijden van crisis wil je natuurlijk op de kleintjes letten. Toch denk ik dat het heel belangrijk is om niet op de kwaliteit van je eten te beknibbelen! Natuurlijk kun je vaak nog wel besparen. Hier geef ik je een aantal tips om gezond te eten met een beperkt budget.

1. Koop geen 'junkfood': koekjes, chips, frisdrank, kant-en-klaar maaltijden, pakjes, bewerkte voeding, etc. etc. Dit bespaart je een heleboel geld!!

2. Koop het liefst zoveel mogelijk biologisch. Lukt dit niet (altijd)? Bij groenten en fruit kun je rekening houden met de "clean fifteen" en de "dirty dozen": een lijstje van groenten en fruit die het meeste (dirty) en het minste (clean) worden bespoten. Even google'n en je weet het! Als het niet lukt om alles biologisch te kopen, kun je ervoor kiezen om alleen de dirty dozen wel biologisch te kopen.

3. Dierlijke producten koop ik het liefst altijd biologisch. Ik koop grasgevoerd rundvlees (betere omega 6:omega 3 verhouding!) bij een boer in de buurt tegen hele redelijke prijzen. Eieren, kip en vis sla ik in als ze zijn afgeprijsd (bij de AH vaak met 35% korting). Wildgevangen vis kun je bij veel supermarkten in de diepvries vinden voor een goede prijs!

4. Eet groenten van het seizoen. Deze zijn altijd goedkoper.

5. Winkel met een boodschappenlijstje en maak eventueel zelfs van tevoren een weekplanning met wat je gaat eten. Zo voorkom je impulsaankopen en zorg je dat je geen eten weg hoeft te gooien (zonde!).

6. Let op aanbiedingen. Houdbare producten zoals kokosolie zijn zo nu en dan flink afgeprijsd bij bijvoorbeeld Ekoplaza of De Tuinen. Houdt de aanbiedingen in de gaten en hamsteren maar!

7. www.biologischeaanbiedingen.nl. Je kunt een wekelijkse e-mail krijgen met de aanbiedingen voor de komende week.

Heb je zelf nog goede tips? Deel ze!

Eet smakelijk, eet je beter!